Angst: een innerlijke strijd en hoe je deze kunt overwinnen

Angst is een diepgewortelde emotie die we allemaal op bepaalde momenten van ons leven wel eens kunnen ervaren. Het is een gevoel van zorgen, vrees of onbehagen.  Vaak naar aanleiding van situaties die als bedreigend of gevaarlijk worden ervaren. Hoewel angst een natuurlijke reactie is die ons in sommige situaties kan beschermen, kan het ook overweldigend en belemmerend worden wanneer het te lang aanhoudt of eigenlijk misschien zelfs niet functioneel is omdat de angst irreëel is. In deze uitgebreide blog ga ik dieper in op angst, zodat je de oorzaak ervan kunt begrijpen. Daarbij deel ik een aantal manieren om met angst om te kunnen gaan. 

De Basis van Angst

Angst is een complexe emotie die diep geworteld is in de menselijke psychologie. Angst heeft vaak evolutionaire voordelen gehad, omdat het ons heeft geholpen gevaar te signaleren en vervolgens te overleven in bedreigende situaties. Angst zet vaak aan tot beweging (fight) of juist tot stilstaan (freeze); beide zijn erop gericht om te overleven. In het hier en nu kan angst echter soms overactief worden en ons dagelijks leven negatief beïnvloeden.

Oorzaken van Angst:

  1. Biologische Oorzaken: Genetische factoren kunnen een rol spelen bij de aanleg voor angst. Bijvoorbeeld chemische onevenwichtigheden in de hersenen, met name een disbalans in neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, kunnen bijdragen aan gevoelens van angst.

  2. Psychologische Oorzaken: Negatieve denkpatronen, traumatische ervaringen en chronische stress kunnen bijdragen aan het ontstaan van angst.

  3. Omgevingsfactoren: Omgevingsstressoren zoals financiële problemen, werkgerelateerde stress, relatieproblemen en andere levensgebeurtenissen kunnen angst veroorzaken of verergeren.

  4. Levensstijl en Gezondheid: Slaaptekort, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en het gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, alcohol en drugs kunnen de symptomen van angst verergeren.

De Veelvoorkomende Vormen van Angststoornissen

Angststoornissen zijn een breed scala aan psychische aandoeningen die worden gekenmerkt door overmatige angst en zorgen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vormen van angststoornissen:

  1. Algemene Angststoornis (GAS): Mensen met GAS ervaren chronische, overmatige zorgen en angst over alledaagse zaken, zelfs als er geen duidelijke reden is voor bezorgdheid.

  2. Paniekstoornis: Deze stoornis wordt gekenmerkt door terugkerende, onverwachte paniekaanvallen die gepaard gaan met intense angst en fysieke symptomen zoals hartkloppingen en kortademigheid.

  3. Sociale Angststoornis: Mensen met sociale angst hebben een overmatige angst voor sociale situaties en kunnen vermijdingsgedrag vertonen om confrontaties te vermijden.

  4. Specifieke Fobieën: Deze angststoornis omvat intense angsten voor specifieke objecten of situaties, zoals spinnen, hoogtes, vliegen, enzovoort.

  5. Posttraumatische Stressstoornis (PTSS): PTSS treedt op na blootstelling aan traumatische gebeurtenissen en omvat symptomen zoals herbelevingen, vermijding en hypervigilantie.

Omgaan met Angst: Effectieve Strategieën

Het omgaan met angst kan een uitdaging zijn, maar er zijn effectieve strategieën die kunnen helpen:

1. Erkenning en Acceptatie

Het eerste en belangrijkste stap in het omgaan met angst is het erkennen en accepteren van je gevoelens. Dit betekent dat je jezelf toestaat angstig te zijn zonder jezelf te veroordelen. Dit is een proces dat, zeker wanneer je angst ervaart, niet altijd zomaar vanzelf gaat. Het kan daarom helpend zijn om hier professionele begeleiding bij te zoeken.

2. Praat Erover

Het delen van je angstgevoelens met vrienden, familie of een therapeut kan enorm helpen. Het kan je een gevoel van opluchting en steun geven.

3. Leer Stressmanagementtechnieken

Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga en progressieve spierontspanning kunnen helpen om stress te verminderen en de fysieke symptomen van angst te beheersen.

4. Zoek binnen het professioneel hulpaanbod, passende begeleiding

Bijvoorbeeld Hypnotherapie en EMDR zijn beide wetenschappelijk onderbouwde, passende methodieken om gevoelens van angst te kunnen laten afnemen en uiteindelijk zelfs de angst volledig te kunnen overwinnen. Praktijk 020 biedt deze beide therapievormen aan. 

6. Levensstijl Aanpassingen

Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kan de algehele veerkracht tegen angst vergroten.

7. Zelfzorg

Neem de tijd voor zelfzorg en ontspanning. Doe activiteiten waarvan je geniet en die je ontspannen.

Conclusie

Angst is een complexe emotie die iedereen kan overkomen. Soms kun je de oorzaak zelf heel duidelijk aanwijzen en soms ook niet. Het begrijpen van de oorzaken van angst en het herkennen van de verschillende vormen van angst/angststoornissen is de eerste stap naar effectief omgaan met angst. Angst kan óveral over gaan; soms is het reëel en beschermt de angst je werkelijk tegen gevaar en soms ook niet: ervaar je een fysieke reactie die eigenlijk niet functioneel en behulpzaam is, maar vooral heel vervelend. Soms besef je zelf dat het niet reëel/functioneel is om je zo angstig te voelen en kun je er tóch nog steeds heel veel last van ondervinden. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken wanneer angst je dagelijks leven belemmert of lijdt tot ernstige emotionele of fysieke problemen. Met de juiste ondersteuning en strategieën kun je leren omgaan met angst, zodat je een gezonder, evenwichtiger en rustiger, meer ontspannen leven kunt leiden. Je hoeft dit proces niet alleen te doen. In Praktijk020 sta ik voor je klaar om je hierin te ondersteunen.  Bijvoorbeeld Hypnotherapie en EMDR kunnen uitkomst bieden. In een persoonlijk gesprek verkennen we wat voor jou het beste is. 

Surrealistisch grote spin naast heel klein mens

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.