Blogs

Het tij keren

"Het tij keren". Een mooi en realistisch verlangen als ik kijk naar alles wat er speelt in de wereld. Niet zo gemakkelijk om te verwezenlijken. Of toch? Want waar op de weg naar verandering ligt nu écht onze positieve invloed? Die vraag stel ik mijzelf met regelmaat.

Lees meer »

Ontdek de voordelen van samenwerken met Praktijk 020

Bij Praktijk 020 begrijp ik dat bedrijven en hun medewerkers vaak te maken hebben met uitdagingen en blokkades die het welzijn en de productiviteit kunnen beïnvloeden. Samenwerken met Praktijk 020 biedt niet alleen oplossingen, maar brengt ook aanzienlijke voordelen met zich mee voor jouw organisatie.

Lees meer »

Positief leiderschap

Positief leiderschap reikt verder dan de grenzen van het team en manifesteert zich in diverse situaties, van individuele interacties tot cruciale beoordelingsgesprekken. "Hard op de inhoud, zacht voor de mens" vormt de kern van deze benadering, waarbij resultaatgerichtheid gepaard gaat met empathie en respect voor individuen.

Lees meer »

December: feest en emoties

De decembermaand staat bekend als een tijd van feestelijkheden, warmte en samenzijn. Voor velen is het een periode om naar uit te kijken. Voor anderen kan het een uitdaging zijn, beladen met emoties en spanningen. In deze blog ga ik dieper in op de psychologische aspecten van de decembermaand en enkele tips om zo ontspannen mogelijk door deze periode heen te komen.

Lees meer »

Winterdip op werk en thuis?

De winter brengt veel gezelligheid met zich mee, maar voor sommigen betekenen de kortere dagen, gebrek aan zonlicht en een naderende feeststemming ook een strijd tegen winterdepressie. In deze blog ontdek je niet alleen wat winterdepressie is, maar ook praktische tips om ermee om te gaan, zowel persoonlijk als op de werkvloer.

Lees meer »

Stress op de werkvloer; neem er afscheid van en herstel

Stel je voor: elke dag worstel je met de druk op je werk. Je hebt het gevoel dat je overweldigd wordt en uiteindelijk slaat de stress toe. Het begint onopgemerkt en ogenschijnlijk onschuldig, maar al snel voel je de impact op je welzijn. Er komen emoties en gedachtes in je op. Gevoelens van onmacht en gedachten zoals: "Zie je wel, ik kan het blijkbaar niet aan." of "Kom op, stel je niet aan, gewoon doorzetten!" Intussen neemt de vermoeidheid toe en groeit de tegenzin voor alweer een dag geconfronteerd worden met die overvolle agenda waar maar geen eind aan lijkt te komen. Herkenbaar?Stressverzuim is een realiteit die veel mensen ervaren. Praktijk 020 kan je ondersteunen in grip krijgen op de stress die je ervaart, zodat je weet hoe het werkt bij jou en je de dagen voortaan weer aan kunt.

Lees meer »

Écht contact maken; de kracht van authentieke verbinding in een schermgedreven tijdperk

We worden voortdurend blootgesteld aan een stortvloed van informatie. Via mobiele telefoon, televisie, radio en andere informatieschermen worden we continu geïnformeerd over de laatste stand van zaken: updates. Hoewel deze digitale verbinding ons in staat stelt om met anderen te communiceren en toegang te krijgen tot een schat aan informatie, heeft het ook een keerzijde. Het kan ons vermogen om écht contact te maken met anderen en onszelf beïnvloeden. Dit heeft negatief effect op ons emotioneel welbevinden. In deze blog zet ik uiteen waarom écht contact maken belangrijk is voor ons emotioneel welbevinden, hoe schermen en technologieën dit proces negatief kunnen beïnvloeden en geef ik tips om authentiek en trouw aan jezelf te blijven in deze schermgedreven wereld.

Lees meer »

Hoogsensitiviteit en Hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn begrippen die de afgelopen jaren steeds meer aandacht hebben gekregen. Deze begrippen kenmerken mensen die intens reageren op prikkels en emoties, vaak op een diepgaande en subtiele manier. Hieronder zal ik dieper ingaan op hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid, het verschil tussen beide begrippen, de mogelijke oorzaken en effectieve manieren om ermee om te gaan. 

Lees meer »

Angst: een innerlijke strijd en hoe je deze kunt overwinnen

Angst is een diepgewortelde emotie die we allemaal op bepaalde momenten van ons leven wel eens kunnen ervaren. Het is een gevoel van zorgen, vrees of onbehagen.  Vaak naar aanleiding van situaties die als bedreigend of gevaarlijk worden ervaren. Hoewel angst een natuurlijke reactie is die ons in sommige situaties kan beschermen, kan het ook overweldigend en belemmerend worden wanneer het te lang aanhoudt of eigenlijk misschien zelfs niet functioneel is omdat de angst irreëel is. In deze uitgebreide blog ga ik dieper in op angst, zodat je de oorzaak ervan kunt begrijpen. Daarbij deel ik een aantal manieren om met angst om te kunnen gaan. 

Lees meer »

Verdriet en rouw: Het omgaan met verlies

Verdriet en rouw zijn ervaringen, emoties die we allemaal op een bepaald moment in ons leven zullen tegenkomen. Hoewel verdriet en rouw vaak geassocieerd worden met het verlies van een dierbare of een geliefde, kunnen ze ook ontstaan door andere veranderingen en gebeurtenissen in ons leven, zoals het verliezen van een baan, het beëindigen van een relatie, gezondheidsproblemen of veranderingen in levensomstandigheden. Je kunt ook heel verdrietig zijn of zelfs rouwen om een verlangen dat maar niet uitkomt, zoals een onvervulde kinderwens of het ongewenst geen partner hebben. Hieronder zal ik verdriet en rouw vanuit verschillende perspectieven belichten, zodat je kunt begrijpen hoe verdriet en rouw je leven kan beïnvloeden en wat je eraan kunt doen om ermee om te gaan.

Lees meer »