Écht contact maken; de kracht van authentieke verbinding in een schermgedreven tijdperk

We worden voortdurend blootgesteld aan een stortvloed van informatie. Via mobiele telefoon, televisie, radio en andere informatieschermen worden we continu geïnformeerd over de laatste stand van zaken: updates. Hoewel deze digitale verbinding ons in staat stelt om met anderen te communiceren en toegang te krijgen tot een schat aan informatie, heeft het ook een keerzijde. Het kan ons vermogen om écht contact te maken met anderen en onszelf beïnvloeden. Dit heeft negatief effect op ons emotioneel welbevinden. In deze blog zet ik uiteen waarom écht contact maken belangrijk is voor ons emotioneel welbevinden, hoe schermen en technologieën dit proces negatief kunnen beïnvloeden en geef ik tips om authentiek en trouw aan jezelf te blijven in deze schermgedreven wereld.

 

De Kracht van Écht Contact

Écht contact maken gaat verder dan oppervlakkige interacties. Het gaat over het begrijpen van anderen op een dieper niveau, empathie tonen en oprecht luisteren. Hier zijn enkele redenen waarom écht contact belangrijk is voor ons emotioneel welzijn:

1. Emotionele Steun: Echt contact stelt ons in staat om emotionele steun te ontvangen en te bieden. Het helpt ons om te gaan met stress, verdriet en andere emoties door de steun van anderen.

2. Verbinding: Het creëert een gevoel van verbinding en betrokkenheid, wat essentieel is voor onze psychologische gezondheid. We zijn sociale wezens en hebben behoefte aan verbinding met anderen.

3. Empathie: Écht contact stelt ons in staat om empathie te ervaren en te tonen. Dit versterkt onze relaties en helpt ons anderen beter te begrijpen.

4. Authenticiteit: Het bevordert authenticiteit. Wanneer we onszelf kunnen zijn in relaties, ervaren we minder stress en meer tevredenheid.

Schermen en Hun Effecten op Het Brein

Hoewel schermen en technologieën ons op vele manieren ten goede kunnen komen, kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben voor ons vermogen om écht contact te maken en ons emotioneel welzijn:

1. Afleiding: Schermen kunnen ons afleiden van de mensen om ons heen. We raken vaak verzonken in onze apparaten en negeren de echte wereld om ons heen.

2. Empathie Verzwakken: Digitale communicatie ontneemt ons vaak de mogelijkheid om non-verbale signalen te lezen, wat het moeilijker maakt om empathie te tonen en te begrijpen hoe anderen zich voelen.

3. Schermverslaving: Overmatig gebruik van schermen kan leiden tot schermverslaving, waardoor we minder tijd en energie hebben voor persoonlijke interacties.

4. Vervagen van Grenzen: Het constante bombardement van informatie via schermen kan onze emotionele grenzen doen vervagen, waardoor we overweldigd raken door de emoties van anderen. Ook hebben we niet meer in de gaten wat in het hier en nu écht belangrijk is. Veel informatie heeft namelijk geen directe betrekking op ons eigen leven; het leidt alleen maar af van ons leven.

Het Brein en Schermrealiteit

Het menselijk brein maakt geen onderscheid tussen de realiteit en wat we op schermen zien. Dit betekent dat onze emoties en fysieke reacties kunnen worden beïnvloed door wat we op schermen ervaren. Bijvoorbeeld, beelden van geweld kunnen angst en stress veroorzaken. Ook al weten en beseffen we dat ze niet echt zijn, toch reageert ons lichaam. Misschien zag je wel eens filmpje vanuit een achtbaan gefilmd en herinner je je de fysieke sensaties die je dan ervaart. Besef je dat bij ieder schermbeeld, via je brein een fysieke sensatie wordt uitgelokt. Pupillen vergroten bij het zien van iets aandoenlijks, angstreacties ontstaan bij ieder negatief geladen nieuws. Wanneer je naar een scherm lijkt je brein als het ware in trance te gaan. Je kunt helemaal "gegrepen" worden door de beelden en geluiden, intussen de tijd vergetend. Herkenbaar? Vanuit trance komt alles op een andere, diepere, manier bij je binnen.

Hoe Blijf Je Authentiek in een Schermgedreven Tijdperk?

Het is mogelijk om authentiek en trouw aan jezelf te blijven in een wereld vol schermen en invloeden van buitenaf. Hier zijn enkele tips om gezond en fit te blijven, met aandacht voor hoe Praktijk020 kan helpen bij dit proces:

1. Bewustwording: Wees je bewust van hoe schermen je beïnvloeden. Neem regelmatig pauzes en verminder overmatig schermgebruik.

2. Prioriteit Geven aan Persoonlijke Interacties: Zet persoonlijke interacties boven digitale. Probeer in persoonlijk contact met de ander te communiceren wanneer dat mogelijk is.

3. Grenzen Stellen: Stel grenzen voor schermgebruik en respecteer deze. Creëer schermvrije ruimtes en tijden.

4. Zelfzorg: Neem de tijd voor zelfzorg en ontspanning. Dit helpt je om je eigen authenticiteit te behouden.

5. Leer Nee Zeggen: Leer nee zeggen tegen invloeden van buitenaf die niet bijdragen aan je welbevinden of het trouw blijven aan je eigen waarden en normen.

6. Begeleiding en Zelfonderzoek: Steeds meer mensen ervaren moeite bij het loskomen van schermen. Kijk maar eens om je heen en je weet hoe de situatie ervoor staat. Grote kans dat ook jij, zijdelings, te maken hebt met de effecten van dit tijdperk vol schermen en hoe dit doorwerkt in persoonlijk contact. Praktijk 020 biedt professionele begeleiding om je te helpen bij zelfonderzoek. Door innerlijk te onderzoeken kom je bij je eigen kern; je dieper liggende overtuigingen, je eigen waarden en normen. Hierdoor kun je authentieker worden en trouw blijven aan jezelf, zodat je voortaan vanuit je eigen gevoelswereld in contact staat met anderen.

Conclusie: Écht Contact en Authentiek Leven

Écht contact maken en authentiek leven zijn essentieel voor ons emotioneel welzijn. In een wereld vol schermen en afleiding is het belangrijk om bewust te zijn van hoe deze digitale invloeden ons beïnvloeden en hoe we onze eigen authenticiteit kunnen behouden. Praktijk 020 staat klaar om je te begeleiden bij dit proces van zelfonderzoek en groei, zodat je in staat bent om écht contact te maken, zowel met anderen als met jezelf. Voel je dat je verslaafd bent geraakt aan schermen? Wens je diepgaander contact en kun je hier begeleiding bij gebruiken?

Kom dan gerust naar mijn praktijk, zodat je stappen zet op weg naar verandering. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.