Hoogbegaafdheid

 

Snelle denker? 
Vreemde eend in een groep?

 

Krijg je anderen niet altijd mee in je ideeën en voel je je daardoor wel eens onbegrepen? 
Wanneer je meer- of hoogbegaafd bent denk je werkelijk anders dan de anderen om je heen; vaak ben je al tien stappen verder of totaal ergens anders, op een andere golflengte.
Je ziet niet altijd het nut in van wat voor anderen heel belangrijk lijkt en andersom. Dat is niet altijd gemakkelijk. Zo kun je snel verveeld raken of ongeduldig en prikkelbaar.
Sommige mensen met hoogbegaafdheid gaan zodoende weleens onderpresteren of wisselen vlot van baan. Dit kan gepaard gaan met vele onrustige gevoelens.
Faalangst; want, je bent dan wel slim, maar het gaat ook weer niet allemaal vanzelf. 
Herkenbaar?

 

Twee experts in hoogbegaafdheid zijn de Vlaamse ex-topsporter Kathleen Venderickx en sociaal wetenschapper Tessa Kieboom, die samen de leerstoel hoogbegaafdheid aan de Universiteit van Hasselt bekleden. Op basis van vele gesprekken met betrokkenen beschreven ze in 2017 vier persoonlijkheidseigenschappen die het ‘zijn’ van een hoogbegaafde omvatten:

De eerste is een sterk rechtvaardigheidsgevoel; daarna een kritische instelling (scherpe analyses van complexe situaties, maar ook een hoge mate van zelfreflectie); als derde grote emotionele en zintuiglijke gevoeligheid; en als vierde perfectionisme, en daaruit voortvloeiend faalangst.

 

Natuurlijk uit het zich bij iedereen net iets anders.
Benieuwd hoe het bij jou zit? Zin om van een last een kwaliteit te maken?

Voel je welkom en wél begrepen in deze praktijk. 

> Krijg zicht op je wensen en persoonlijke doelen

Ervaar hoe je onbewuste je gedrag (deels) bepaalt
> Ontdek je innerlijke drijfveren

> Krijg helder (in)zicht en (be)grip
> Creëer het pad naar je toekomst